A BSI által leküldött edzésterv alján nézzétek csak, mit találtam….? Muszáj lesz ma is dinnyét ennem. Ezek után pláne…olvassátok! 😉
” A szezon sztárja: a dinnye
Nyáron, nagy hőségben nincs is jobb dolog, mint mézédes, lehűtött dinnyével pótolni a folyadékot futás után, hiszen keresve sem találunk még egy olyan magas víztartalmú gyümölcsöt, mint ezt. Érdekessége, hogy a cukortartalom miatt a benne lévő folyadékot szervezetünk hatékonyabban fel tudja használni. Bármilyen furcsa is, de az ún. izotóniás sportitalok cukortartalma arányában megfelel a görögdinnyében lévővel, mi több, még a nátrium-mennyiség is azonos. A kálium tekintetében kissé elbillen a mérleg a dinnye javára, bár ez a szívbetegek, lúgosító étrendet követők, méregtelenítő kúrán résztvevők szempontjából sokkal kedvezőbb tulajdonság!
Külföldi irodalom felhívja a figyelmet a dinnye folsav és B-vitamin tartalmára is. Mindkét vitamin létfontosságú az idegrendszer, az aminosavak szintéziséhez, ezért kifejezetten előnyös, ha a terhes anyák is bőséggel fogyasztják, nem beszélve az aktív sportéletet élőkről!
Sárgabélű-pirosbélű
Mi az alapvető különbség a sárga illetve a görögdinnye összetételében? A sárgadinnye C-vitamin tartalma ötszöröse a görögdinnyében lévőnek. Emellett fontos antioxidánssal, vitaminokkal azaz karotinoiddal és E-vitaminnal is rendelkezik. Több foszfort, folsavat, káliumot, krómot, vasat rejt magában, mint görög társa. Miben több a görögdinnye? Nemcsak a víztartalomban, hanem a jóval magasabb B1-, B6-vitaminban, pantoténsavban, biotinban. Sportolóknak mindkét fajtát kifejezetten érdemes fogyasztani, különösen egy kiadós edzés után, mivel jelentősen lecsökkenti a regenerációhoz szükséges időt gazdag vitamintartalma miatt, sőt még az elvesztett folyadék pótlására is kiválóvá teszi a megfelelő szénhidrátmennyiség és a nátriumkomponens.”
Egyetek DINNYÉT!!! 😉
Kommentek